ساماندهی بازار کالاهای اساسی

شکر، برنج و… در رسته کالاهای اساسی بوده که امسال تنش‌هایی در بازار آنها مطرح بوده و برای چند ماه بعد نیز در حوزه برخی دیگر از محصولات این مسئله قابل پیش بینی است. افزایش قیمت ارز تأمین شده برای واردات روغن خام و انواع دانه‌های روغنی، محدودیت‌های زمانی در واردات و… عواملی هستند که ساماندهی بازار کالاهای اساسی را تهدید می‌کند.

برنج دومین محصول پرمصرف در کشور بوده که به طور روزانه یک وعده غذایی هر خانوار ایرانی برنج است. مصرف زیاد سبب شده تا در بازار شاهد انواع برنج ایرانی و خارجی باشیم. دهک‌های پایین‌تر مصرف روزانه خود را با محصولات ارزان قیمت تر خارجی تأمین می‌کنند و دهک‌های متوسط و بالاتر به دنبال انواع با کیفیت تر با قیمت بالاتر هستند.

یک نکته دیگر در بحث مصرف برنج ایرانیان این است که در نیمه شمالی کشور خانوارها بیشتر به دنبال برنج داخلی و در نیمه جنوبی افراد بیشتر برنج خارجی را می‌پسندند. این موضوع ارتباطی با نرخ آنها ندارد.

چرا برنج ایرانی سهمی در بازار جهانی ندارد

برنج ایرانی محصولی خوش بو و خوش طعم است که همچون خاویار ایرانی مشهور و معروف است. محصولات کم مصرف و با قیمت بالا می‌تواند درآمدزا برای کشور باشد. طاهری درباره وضعیت صادرات برنج گفت: مواد غذایی حساسیت بالایی دارند و آزمایش‌های سختگیرانه در قبال آنها انجام می‌شود.

وی با بیان این که معمولاً برنج ما نمی‌تواند استانداردهای کشورهای مقصد را پاس کند و سموم آن بالاتر از مؤلفه‌های مورد نظر کشورهای اروپایی است، عنوان کرد: ما به لحاظ کشاورزی یک سری قواعد را رعایت نمی‌کنیم. در داخل هم برنج کشت اول خریدار بیشتری دارد زیرا با سرد شدن هوا آفات زیادی مزارع را تهدید می‌کند از این رو نیاز است تا از سموم و آفات کش بیشتری استفاده شود. به عنوان مثال، اگر برای کشت اول ۲۰ روز یک بار سمپاشی می‌شود برای کشت دوم این مدت زمان به ۷ روز می‌رسد. این دفعات بالا استفاده از سموم، پاسخگوی استاندارد اروپا نبوده و این نسبت حتی در مقایسه با برنج خارجی هم بالا است.

رئیس اتحادیه برنج فروش‌های بابل یادآور شد: دو سال قبل، دو بار محموله برنج به روسیه صادر شد و هر دو برگشت خورد.

طاهری اضافه کرد: روند صعودی آفات در فصل سرما حتی در تولید تأثیر گذاشته و اگر مثلاً در کشت اول در هر هکتار ۶ تن شالی برداشت می‌شود در کشت دوم به دلیل کرم ساقه خوار و… این رقم به ۳.۵ تن می‌رسد. ضمن این که هزینه تولید در کشت دوم بالاتر است از این رو کشاورز ریسک نمی‌کند و به دلیل تهدید آفات از سموم بیشتری استفاده می‌کند تا محصولش از بین نرود.

طاهری در پاسخ به این پرسش که چرا از سموم کم‌خطر تر و با کیفیت بالاتر استفاده نمی‌شود، گفت: نوع خارجی دوره تکرار کمتری دارد و سم کمتری نیز وارد ساقه‌های برنج می‌شود.

وی گفت: در کشت برنج و حفظ آن از آفات، تکرار سمپاشی مهم است که در ایران از استاندارد جهانی بالاتر است.

اروپا از سال ۲۰۲۵ میلادی محصولات کشت شده با کود شیمیایی و دفع آفات را خریداری نمی‌کند و این کشورها امروز کود و سمومی تولید می‌کنند که قابل خوردن هستند.